In dit artikel een beschrijving en review betreffende het volgende boek:
Titel: Bescherming tegen Cybercrime
Auteur: Brenno de Winter
Uitgever: Van Duuren Media
Uitvoering: Boek (80p) of E-Book
Brenno de Winter
Journalist Brenno de Winter is gespecialiseerd in IT-beveiliging en privacy. Hij schrijft hierover voor diverse vaktijdschriften zoals PC-Active en Computer!Totaal en nieuwswebsites waaronder NU.nl en Webwereld.
Daarnaast houdt hij zich bezig met opensourcesoftwareprojecten, adviseert hij organisaties over IT-beveiliging en geeft hij hierover lezingen en trainingen. In 2011 heeft Villamedia De Winter uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Hij kreeg deze prijs vanwege zijn primeurs over onder meer de misstanden rond de OV-chipkaart en over de slechte beveiliging van met name overheidswebsites.
Meer informatie over Brenno de Winter vind je op Wikipedia.
Bescherming tegen Cybercrime
Steeds meer mensen worden getroffen door cybercrime. Nieuwe ontwikkelingen zoals social media, wifi, internetbankieren en de cloud brengen beveiligingsrisico’s met zich mee. Ontdek snel hoe je jezelf en je privacy beschermt tegen cybermisdaad, zoals virussen, phishing, identiteitsfraude, hacken enzovoort.
In dit boek van Brenno de Winter, onlangs uitgegeven door Van Duuren Media, worden alle aspecten belicht die van invloed zijn op bescherming van privacy, waaronder:
Welke gegevens worden over je verzameld, door wie en op welke manier? En waarom zijn die over jou verzamelde gegevens zo van waarde?
Waar(mee) loop je vooral risico privacy-gevoelige informatie prijs te geven en hoe schat je die risico’s in?
Welke maatregelen kun je treffen om risico’s te verkleinen? En hoe ver ga je in deze beveiliging? Welke middelen heb je hierbij tot je beschikking?
Review
Het boek maakt onderdeel uit van de serie ‘Ontdek snel‘. Het boek leest makkelijk weg in ongeveer 1 uur. Het is geschreven vrij van vakjargon, begrijpelijk voor iedere gemiddelde internet- en social mediagebruiker. To the point wordt de lezer wegwijs gemaakt in de risico’s met betrekking tot het prijsgeven van privacy-gevoelige informatie: hoe, waar en wanneer loop je risico, hoe kun je toegang tot persoonlijke gegevens beperken, wat zijn daar handige tools voor en waar vind je meer informatie. Niet meer en niet minder. Precies genoeg om je voldoende bewust te zijn van de risico’s en je eigen afwegingen te maken in hoeverre je zelf de toegang tot gegevens “op slot” wilt zetten. Deels hebben de tips betrekking op je eigen gedrag, deels op gebruik van hard- en software.
Ik ben zelf ICT-er en me vanuit de praktijk bewust van risico’s, maar ook mij had het boek wat nieuwe interessante informatie te bieden. Het boek gaat verder in op ontwikkelingen die op dit moment gaande zijn maar nog niet ‘live’, ook die zijn interessant.
Kort samengevat: dit boek is een aanrader voor iedereen, techneut of niet. In het bijzonder de groep mensen die roept “ik heb niks te verbergen”.